NATO Genel Sekreteri’nden kritik ‘Afganistan’ açıklaması

Haber Merkezi / NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO’ya üye devletlerin savunma bakanlarının konuşlanma konulu toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada ittifakın “zamanı gelmeden” Afganistan’dan askerlerini çekmeyeceğini söyledi.

NATO üye 30 devletinin bakanları çarşamba ve perşembe günü, Joe Biden’ın Donald Trump’ın yerine göreve gelmesinden bu yana en üst düzeyde görüşmeler yapacaklar. Sanal konferansın gündeminin başında, Trump’ın Taliban ile askerleri geri çekmek için anlaşmaya varmasının ardından NATO’nun Afganistan’daki 9 bin 600 kişilik destek misyonunun kaderi olacak.

Afganistan’daki NATO’ya bağlı askerlerin geleceği, ABD’nin yeni başkanı Joe Biden’in vereceği karara bağlı. Biden yönetimi Trump döneminde yapılan anlaşmayı gözden geçirdiğini söylüyor. Pentagon, Taliban’ı saldırıları azaltmak ve El Kaide gibi isyancı gruplarla bağları kesmek gibi vaatleri yerine getirmemekle suçluyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg bir basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Hiçbir müttefik Afganistan’da gereğinden fazla kalmak istemese de, zamanı gelmeden ayrılmayacağız.” ifadelerini kullandı.

Açıklamasının devamında “Taliban şiddeti azaltmalı, iyi niyetle müzakere etmeli ve ulusal terörist gruplarla işbirliğini durdurma taahhütlerini yerine getirmelidir” diyen Stoltenberg, “Ortak hedefimiz açık. Afganistan, teröristlerin vatanlarımıza saldırmaları için bir daha asla sığınak olmamalı” dedi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir