Muğla: Marmaris, Nimara Mağarası

Nimara Mağarası; Muğla’nın Marmaris İlçesi, Cennet Adası üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Cennet Adasının en yüksek noktasında açık denize, Marmaris Körfezine ve adanın iki tarafında yer alan boğazlara hakim bir noktada bulunan yapı kalıntıları burada stratejik öneme sahip bir yerleşim olduğunu kanıtlar.  Mağara doğal oluşumları ve ele geçirilen arkeolojik buluntuları nedeni ile 1999 yılında I. Derece Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı olarak koruma altına alınmıştır.

Mağaranın 60m. genişliliğinde olan giriş kısmı orijinal olmayıp, aşındırma ve tektonik nedenlerle bu kısımdaki kaya kütlesinin mağaranın içine düşmesi sonucu meydana geldiği belirlenmiştir. Mağaranın alt kotlarında yüksek olmayan dikitler, güneybatı yönünde ise yüksek sarkıt ve dikitler ile mağara sütunları yer almaktadır.

Nimara Mağarası,Cennet Adasının en yüksek noktasında yer alan antik yerleşimin güneybatısındadır.Mağaranın antik dönem kullanımı tamamen bu yerleşim halkı ile bağlantılıdır. Ele geçirilen buluntular mağaranın bir tapınım yeri olduğunu kanıtlamaktadır.

1998 yılında mağarada kum taşından yapılmış iki kadın heykelinin bulunması ve gün geçtikçe artan doğal ve arkeolojik tahribatın önlenebilmesi için Marmaris Belediye Başkanlığının katkıları ile Marmaris Müze Müdürlüğü tarafından 29.07-10.10.2007 tarihleri arasında mağarayı kurtarmak amacı ile kazı çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

Mağarada gerçekleştirilen kurtarma kazısında;

  • Dibi yarık bir kemik alet ucunun batı Avrupa’nın Üst paleolitik Dönem Kültürlerinden Aurugnacien kültürde ilk defa ortaya çıkan bir alet türüne ait olduğu,
  • Obsidienden yapılmış keski ve dilgiler ile bunlara ait yongaların M.Ö.20.-10.bin yılları arasına tarihlenmesi ile,Marmaris’in yazılı kaynaklarda en eski yerleşim tarihi olarak geçen M.Ö.III.bin tarihi M.Ö. 20.bine kadar yükselmiştir.

Mağaranın yöremiz ve ülkemiz kültür ve turizmine kazandırılabilmesi amacı ile Marmaris Müze Müdürlüğü ve Marmaris Belediye Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalar tamamlanarak,mağara yürüyüş yolu ile birlikte 18 Mayıs 2008 tarihinde ziyarete açılmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir