Muğla: Bybassios Antik Kenti

Bybassios Antik Kenti; Muğla’nın Marmaris İlçesi, Orhaniye Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Kentin sur kalıntıları orman içinde dağınık bir arazide yer almaktadır.Buradaki bir ada üzerinde de kale kalıntıları göze çarpmaktadır. Diodoros Apollon tarafından kurtarılıp Khersonese’ye getirilen kız kardeşlerinden Parthenos adlı kız kardeşin Bybassios tapınağı ile ödüllendirildiğinden bahseder. Prof. E. Benn, Gölenye yakınlarında bulduğu yazıta dayanarak, Castabus’taki kutsal yerin Bibassios’lulara ait olduğunu belirtmektedir.

2005 yılında Ege Üniversitesi işbirliğiile Marburg Phillips-Üniversitesi’nden Winfried Held başkanlığında gerçekleştirilen yüzey araştırmasına başlanmıştır. 2007  yılında Bybassos’ta kuzeydoğu liman bölgesindeki rıhtım düzenlemeleri konusunda bilgi toplamak amacıyla jeomanyetik yüzey araştırması ve yeraltı radarı kullanılmıştır. Bybassos’un kara tarafında kalan başka bir yükselti olan OyukluTepe ile Bybassos arasındaki ızgara planlı bir yerleşim alanına rastlanmıştır.

Eski Çağda bir yarımada üzerinde yer alan Bybassos, Arkaik ve Klasik dönemlerde bir liman olduğu anlaşılmaktadır. Bizans surlarının varlığı liman olarak kullanımının sürdüğüne işaret etmektedir. Belgelenen yapılar arasında Erken Bizans Dönemine ait dairesel planlı bir yapı ile apsise bitişik bir odası bulunan Kilikya tipinde bir kilise sayılabilir. Alanda ayrıca Kalkolitik Döneme ait buluntulara rastlanmıştır.

(Görseller: timestopmugla.com)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir