Karaman: Hürrem Dayı Evi

Hürrem Dayı Evi; Karaman’ın Merkez İlçesi, Koçakdede Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanmaktadır.

Tarihi ve kültürel envanter bakımından oldukça zengin olan Karaman. Roma ve Bizans döneminde Hıristiyanlığın
önemli merkezlerinden biri konumundadır. Karamn İl Sınırları içerisinde bu döneme ait birçok eser bulunmaktadır.

Türklerin Karaman’a yerleşmesiyle birlikte Türk-İslam eserleri kentin dokusunda öne çıkmaya başlamıştır. Bu eserlerden biride Hürrem Dayı Evi’dir.

Eşsiz bir mimariye sahip olan ve Karaman’ın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Hürrem Dayı Evi, turizm açısından önemli bir yere sahip olup, gören herkesi farklı bir atmosfere sürüklemektedir.

Geleneksel Türk ev mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak gösterilen Hürrem Dayı Evi’nin ahşap süslemeleri, kalem işi süslemeleri gerçekten insanı büyüleyecek kadar muhteşemdir.

Hürrem Dayı Evi, 300 yıllık bir geçmişe sahip olup, bu denli korunabilmiş olması da insana, ayrıca bir mutluluk veriyor.

Hürrem Dayı Evi. belirli dönemlerde aslına uygun bir şekilde onarılıp yenilenmiştir. Bu yenilemeler, konağın orijinal yapısını bozmamış. Konağın çok zengin birine değilde, orta halli bir memura ait olduğu söylenir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir