Kahve içmek için en iyi zaman ne zaman?

Kahve, dünyanın en popüler içeceklerinden biridir. Kafein adı verilen çok popüler bir uyarıcı içerir. Tüm dünyada sevilerek içilen kahve içmek için farklı saatler önerilmektedir. Peki, kahve içmek için en iyi zaman ne zaman?

Haber Merkezi / Bu makale, kahve içmenin en iyi zamanının ne zaman faydalarını en üst düzeye çıkarmak ve yan etkilerini en aza indirmek olduğunu açıklamaktadır.

Yine de, kahve içmekten kaynaklanan yüksek kortizolün sağlık üzerindeki etkileri üzerine uzun vadeli çalışmalar yapılmamıştır. Ayrıca, kortizoldeki kafein kaynaklı artışlar, düzenli olarak kafein tüketen kişilerde azalma eğilimindedir.

Bununla birlikte, kahveyi birkaç saat sonra değil, kalktıktan sonra içmeyi tercih ederseniz muhtemelen bir zararı yoktur. Ancak sabah kahvesi ritüelinizi değiştirmek istiyorsanız, kahve alımınızı birkaç saat geciktirmenin size daha fazla enerji verebileceğini fark edebilirsiniz.

Kahve egzersiz performansını artırabilir;

Kahve, uyanıklığı teşvik etme ve uyanıklığı artırma yeteneği ile bilinir, ancak içecek aynı zamanda kafein içeriği nedeniyle etkili bir egzersiz performansı arttırıcıdır. Ayrıca kahve, egzersiz öncesi tozlar gibi kafein içeren takviyelere göre çok daha ucuz bir alternatif olabilir.

Birkaç çalışma, kafeinin egzersiz yorgunluğunu geciktirebileceğini ve kas gücünü ve gücünü artırabileceğini göstermiştir. Kahvenin tadını yükseldikten sonra mı yoksa birkaç saat sonra mı içmeyi seçmeniz önemli bir fark yaratmasa da, kahveden gelen kafeinin egzersiz performansı üzerindeki etkileri zamana bağlıdır.

Kahvenin egzersiz performansı üzerindeki yararlı etkilerini optimize etmek istiyorsanız, içeceği egzersiz veya spor etkinliğinden 30-60 dakika önce tüketmeniz en iyisidir. Bu, vücudunuzda kafein seviyelerinin zirveye ulaşması için gereken zamandır.

Egzersiz performansını iyileştirmek için etkili kafein dozu vücut ağırlığının kilogramı başına (kg başına 3-6 mg) 1,4-2,7 mg’dır. 150 kiloluk (68 kg) bir kişi için bu, yaklaşık 200-400 mg kafein veya 2-4 fincan (475-950 mL) kahveye eşittir.

Kaygı ve uyku sorunları;

Kahvede bulunan kafein, uyanıklığı teşvik edebilir ve egzersiz performansını artırabilir, ancak bazı insanlarda uyku ve anksiyete ile ilgili sorunlara da neden olabilir. Kahveden gelen kafeinin uyarıcı etkileri son 3-5 saattir ve bireysel farklılıklara bağlı olarak tükettiğiniz toplam kafeinin yaklaşık yarısı 5 saat sonra vücudunuzda kalır.

Akşam yemeğinde olduğu gibi yatma vaktine çok yakın kahve tüketmek uyku sorunlarına neden olabilir. Kafeinin uyku üzerindeki bozucu etkilerinden kaçınmak için yatmadan en az 6 saat önce kafein tüketmekten kaçınmanız önerilir.

Uyku problemlerine ek olarak, kafein bazı kişilerde kaygıyı artırabilir. Eğer varsa anksiyete, kahve içme daha kötü, bu durumda, daha az tüketmek veya tamamen içecek kaçınmak gerekebilir yapar bulabilirsiniz.

Ayrıca kahvede bulunan kafeinin üçte birini içeren yeşil çaya geçmeyi deneyebilirsiniz. İçecek ayrıca rahatlatıcı ve sakinleştirici özelliklere sahip amino asit L-theanine sağlar. Ne kadar kahve güvenlidir?

Sağlıklı bireyler günde 400 mg’a kadar kafein tüketebilir; bu da yaklaşık 4 fincan (950 ml) kahveye eşdeğerdir. Hamile ve emziren kadınlar için tavsiye günlük 300 mg kafeindir ve bazı araştırmalar güvenli üst sınırın günlük 200 mg olduğunu öne sürmektedir.

Güvenli kafein alımı için bu öneriler, tüm kaynaklardan alınan kafeini içerir. Diğer yaygın kafein kaynakları arasında çay, alkolsüz içecekler, enerji içecekleri ve hatta bitter çikolata bulunur.

Kahve, tüm dünyada sevilen popüler bir içecektir. Kahve içmek için en iyi zamanın kortizol seviyenizin daha düşük olduğu sabah ortası ve geç saatleri olduğu öne sürülmüştür, ancak bu konuyla ilgili araştırmalar eksiktir.

Egzersiz veya spor etkinliğinizden 30-60 dakika önce kahve tüketmek yorgunluğu geciktirmeye ve kas gücünü ve gücünü artırmaya yardımcı olabilir.

Kahveden gelen kafeinin uyarıcı etkilerinin yatma vaktine çok yakın tüketilirse uyku sorunlarına neden olabileceği gibi bazı insanlarda kaygıyı artırabileceğini de unutmayın.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir