HDP’li Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürüldü! Gergerlioğlu kimdir?

Hakkındaki kesinleşmiş yargı kararı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda okunmasıyla HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği sona erdi. ​Gergerlioğlu hakkında milletvekili seçilmeden önce yaptığı sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek verilen 2 yıl 6 ay hapis cezası kararı, Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onanmış ve dosya Meclis’e gönderilmişti.

Haber Merkezi / HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği, hakkındaki kesinleşmiş yargı kararının Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda okunmasıyla birlikte sona erdi. HDP’nin Meclis’teki sandalye sayısı 55’e düştü.

Gergerlioğlu, daha önce yaptığı açıklamada “Burası TBMM. Ben de milletin iradesini temsil ediyorum, çok açık bir haksızlıkla bu gasp edilmeye çalışılıyor. Ben milletin meclisinde milleti koruyacağım” demişti. Bu doğrultuda Meclis’i terk etmeyerek eyleme başlayan Gergerlioğlu, “Ben milletimin bağrındayım, kalbindeyim, hiçbir yere gitmiyorum” dedi.

Ne olmuştu?

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk ​Gergerlioğlu hakkında milletvekili seçilmeden önce yaptığı sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek verilen 2 yıl 6 ay hapis cezası kararı, Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onanmış ve dosya Meclis’e gönderilmişti.

Ömer Faruk Gergerlioğlu kimdir?

2 Kasım 1965 tarihinde Isparta’nın Şarkikaraağaç ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Bursa’da tamamladı. Bursa İmam Hatip Lisesi’nden mezun olduktan sonra Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğrenim gördü (1990).

Iğdır ve Bursa’da çeşitli sağlık ocaklarında çalıştıktan sonra 1995 yılında TUS sınavını kazanarak, Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz alanında uzmanlık eğitimine başladı. Beş yıllık uzmanlık eğitiminden sonra İzmit Seka Devlet Hastanesinde uzman doktor olarak görev yaptı.

Çeşitli sivil toplum kuruluşları ve platformlarda aktif görev aldı. İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER)’nde çalıştı. 2003 yılında Kocaeli şube başkanı oldu. 2007-2009 arasında derneğin genel başkanlığını üstlendi.[1] 2007’den itibaren yerel ve ulusal medya kuruluşlarında insan hakları ve siyaset eksenli makaleler yayımladı.

679 sayılı Kanun hükmünde kararname ile devlet memurluğu görevinden 6 Ocak 2017’de ihraç edildi.[3] 2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumu öncesinde İslami kesimden yazar ve siyasetçilerin bir araya geldiği “Hak ve Adalet Platformu” adlı oluşumda yer aldı.

Sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. T24 haber sitesinde 20 Ağustos 2016’da yayımlanan ve PKK’nin bir açıklamasına yer verilen “Devlet adım atarsa barış 1 ayda gelir” başlıklı haberi paylaşması nedeniyle örgüt propagandası yapmakla suçlandı ve hapis cezası aldı.

Dava süreci devam ederken 2018 Türkiye genel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi’nden Kocaeli milletvekili seçildi. TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nda yer aldı. FETÖ suçlamasından yargılanan bazı kadınların çıplak arandığı iddiasını gündeme getirdi.

17 Mart 2021 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda, Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nce onanan hapis cezasına ilişkin TBMM’ye sunulan Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin okunmasıyla milletvekilliği düşürüldü.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir