En sağlıklı yaşamı yaşamanın dokuz yolu

Sağlık zenginliktir; bu sözü duymayan yoktur. Hastalığın nasıl önleneceğine ve sağlıklı kalacağına dair önerilere ayak uydurmak zor olabilir. Ne yemeli ya da yememeli, nasıl (ve ne sıklıkta) egzersiz yapılmalı, ne kadar uyumalı ve diğer yaşam tarzı önlemleri her zaman değişir. 

Haber Merkezi / Peki hastalığı önleme tam olarak nedir ve hastalıkların ortaya çıkmasını nasıl önleyebilirsiniz? Makalemizde, hastalıkları önlemenin dokuz yolunu ve en sağlıklı, en iyi hayatınızı yaşayabilmeniz için kendinize nasıl bakacağınızı sunuyor.

1. Sağlıklı yiyecek seçimleri yapın

Sağlık ve hastalıkların önlenmesi için aşırı işlenmiş gıdalardan kaçının ve temel malzemelerle hazırlanmış ev yapımı yemekler tüketin. Aşırı işlenmiş yiyecekler şunları içerir;

  • Cipsler
  • Beyaz ekmek
  • Donutlar
  • Kurabiye
  • Granola veya protein çubukları
  • Kahvaltılık gevrekler
  • Çabuk hazırlanan yulaf ezmesi
  • Kahve kremaları
  • Gazlı içecekler

Yiyecek etiketlerini dikkatlice okumak çok önemli, Bir paket içinde gelen yiyeceklerin çoğunda beşten fazla malzeme veya telaffuz edemeyeceğiniz malzemeler bulunur. Diyet, sağlıklı, şekersiz veya yağsız olarak etiketlenen birçok gıda sizin için kötü olabilir.

2. Kolesterolünüzü kontrol ettirin

Kolesterolünüzü kontrol ederken , test sonuçlarınız kolesterol seviyenizi desilitre başına miligram olarak gösterecektir. Kolesterolünüzü kontrol ettirmek çok önemlidir, çünkü doktorunuz size sağlıklı seviyeleri nasıl koruyacağınız konusunda tavsiyede bulunabilir ve bu da kalp hastalığı ve felç geçirme şansınızı azaltır.

3. Tansiyonunuza dikkat edin

Yüksek tansiyonunuz var mı? Öyle düşünmeseniz bile okumaya devam edin. Hipertansiyona sahip olmak, sizi önde gelen ölüm nedenlerinden biri olan kalp hastalığı ve felç riski altına sokar. Küçük kilo kaybı bile birçok fazla kilolu insanda yüksek tansiyonu yönetmeye veya önlemeye yardımcı olabilir. Yavaş başlayın ve hoşunuza giden bir aktivite bulun. Bu hem tansiyonunuzda hem de sağlığınızda büyük bir fark yaratabilir.

4. Kalkın ve harekete geçin

Kalkın ve harekete geçin olduğunuz yerde başlayın ve fiziksel aktivitenizi kademeli olarak artırın. Slogan, biraz egzersiz iyidir, ancak daha fazlası daha iyidir. Günde 10.000 adım atmak popüler bir hedeftir çünkü araştırmalar, diğer sağlıklı davranışlarla birleştirildiğinde diyabet, metabolik sendromlar ve kalp hastalığı gibi kronik hastalıklarda bir azalmaya yol açabileceğini göstermiştir.

5. Vücut kütlenize dikkat edin

Boyunuza göre iyi bir kiloda olup olmadığınızı görmek için vücut kitle indeksinizi hesaplayın. Aşırı kiloluysanız veya obezseniz, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, tip 2 diyabet, safra kesesi taşları, nefes alma sorunları ve belirli kanserler dahil olmak üzere ciddi sağlık sorunları geliştirme riskiniz daha yüksektir. Aşırı kiloluysanız veya obezseniz, doktorunuz veya beslenme uzmanınız ideal vücut kitlenize doğru doğru yola girmenize yardımcı olabilir.

6. Kan şekeri seviyelerini yönetin

İyi bir sağlık için, kan şekerinin yükselmesine neden olabilecek gazlı içecek, şeker ve şekerli tatlıları azaltın. Şeker hastalığınız varsa, bu zamanla kalbinize, böbreklerinize, gözlerinize ve sinirlerinize zarar verebilir.

Tansiyonunuzun, kan şekerinizin ve kolesterolünüzün normal bir aralıkta olması kalp hastalığı riskinizi azaltır. Bu, kanser teşhisi konma riskinizi de azaltır.

7. Sigarayı Bırakın

Sigara içenlerin sigara içmeyenlere göre kalp hastalığı, farklı kanser türleri, felç ve daha fazlasını geliştirme olasılıklarının daha yüksek olduğu bilinmektedir. Sadece bu da değil, sigara içmek kanserden ölme riskinizi artırır.

8. Dinlendirici bir uyku çekin

Uyku sağlığınızı düzeltir. Uyumakta güçlük çekiyorsanız, bir uyku rutini oluşturmaya çalışın. İyi bir uyku rutini, her gün aynı saatte yatmak ve uyanmak ve ağır öğünler ve alkolden kaçınmaktır. Yatmadan önce dinlenmek için şunları yapabilirsiniz;

  • Sakinleştirici müzik dinleyin
  • Farkındalık veya meditasyon yapın
  • Günün olumlu anlarını düşünün
  • Kitap okumak
  • Bir bardak papatya çayı iç
  • 10 dakika yoga yapın.

9. Sağlık taramalarını ve aşıları kaçırmayın

Abartı değil: sağlık taramaları hayatınızı kurtarabilir. Yetişkinler ve kadınlar için özel olarak tarama önerileri ve aile geçmişinize bağlı olarak çeşitli sağlık taramaları yapılmalıdır.

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir