Düzce: Muhap (Vahap) Dede Türbesi

Muhap (Vahap) Dede Türbesi; Düzce’nin Gölyaka İlçesi, Muhap Dede Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Türbe, köy merkezine 3 km mesafededir.

İlçe Merkezi’nden Muhap Dede Köyü’ne günün belirli saatlerinde toplu ulaşım araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.

Muhap Dede Köyü, 1902 (1318) sonrası Ordu Mesudiye’den göç eden Kuruoğulları ve Akbulut sülaleleri tarafından kurulmuştur. Bekiroğlu ve Değirmentepe köyleri köyden ayrılarak kurulmuştur.

Muhtarlık Değirmentepe köyüne geçince köy Değirmentepe köyüne bağlı Döşeme mahallesi ismini almıştır. 1992 de Değirmentepe köyünden ayrılarak tekrar Muhap Dede Köyü ismini almıştır. Muhab Dede ismi Köyde türbesi bulunan Vahapdede Türbesi yüzünden almıştır.

Düzce’ye 20 km mesafede bulunan Gölyaka, Düzce İlinin en batı ucunda, İstanbul’a 200 km Ankara’ya 250 km mesafededir. İlçe, kuzeyde ve güneyde bulunan Bolu ve Köroğlu dağlarının uzantısı olan sıra dağlar arasında yer almaktadır.

Gölyaka yemyeşil doğası, yaylaları, şelaleleri, gölleri, ormanları ve yerel yaşam tarzı ile hafızalarda iz bırakacak bir bölgedir. Öne çıkan başlıca turizm potansiyelleri; Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı, Efteni Gölü, Kardüz Yaylası Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi, Yanık, Unluk ve Kızık yaylaları, Kültür Park, Toptepe ve Muhap Dede Türbesidir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir