Düzce: Eş Şeyh Aliyyül Müslihiddin Türbesi

Eş Şeyh Aliyyül Müslihiddin Türbesi; Düzce’nin Çilimli İlçesi, Yukarı Karaköy Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe Merkezi’nden Yukarı Karaköy Köyü’ne günün belirli saatlerinde toplu ulaşım araçları ile ulaşım sağlanmaktadır.

Rivayetlere göre (H. 862, M. 1484) senelerinde doğduğu ve Horasan’dan geldiği sanılmaktadır. Soy itibariyle Zeynel Abidin Oğullarından Bakir / Bakir’in oğlu, Yahya / Yahya’nın soyundan geldiği söylenmektedir.

Anadolu’ya gelerek Ankara’da Hacı Bayram Dergah’ında ve İstanbul Fatih Külliyesi’nde ilim tahsilinde bulunan Aliyyü-l Müslahiddin Hazretleri, Kastomonu’da meftun bulunan Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleriyle tanışıp arkadaş olmuştur. (H. 904, M. 1526) senesinde İstanbul-Ankara yolculuğunda Bolu’nun Elmalık köyünden geçerken büyük islam mutasavvıfı Halveti Tarikatı pirlerinden Şeyh Tokat-i Hazretlerinin dergahına uğrayarak 12 sene kalıp Tokat-i Hazretlerine hizmette bulundukları rivayetler arasında yer almaktadır.

Sonra Şeyh Aliyyü-l Müslahiddin Hazretleri, irşat nasihadde bulunmak üzere Çilimli ilçesi Yukarı Karaköy’üne gönderilir. Buranın o günkü adı “Kokabelli” imiş. Bu mubarek zat uzun bir süre burada insanları Kur’an’a ve islama davet etmiştir. Burada vefat etmiştir. Vefat ettiği yere türbesi yapılarak defnedilmiştir.

Çilimli İlçesi 100 km² yüzölçümüne sahiptir. İlçe, doğuda ve güneyde Merkez ilçe, batıda Cumayeri, güneydoğuda Gümüşova, kuzeyde ise Akçakoca ilçeleriyle çevrilidir. 2016 verilerine göre ilçe nüfusu 19.692’dir. İlçenin 806 ha (%35) ormanlık alanı bulunmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir