Düz Taban Nedir, Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Düz Taban (Pes Planus), ayağın içteki ve ön ayak tabanındaki kavislerin azalması veya çökmesidir. Düz Taban olmanın iki türü vardır. Esnek olanı sıklıkla görülenidir ve özel bir tedavi gerektirmez.

Seyrek görülen rijit tipinde kemik, yumuşak doku bozuklukları görülür ve cerrahi tedavi gerektirebilir.

Düz tabanın belirtileri nedir?

Düz tabanlı olan kişilerde çabuk yorulma, uzun süre ayakta kalamama, uzun süre yürüyememe, ayaklarda ağrılar, içe basma, topuğun dışa dönmesi, dizlerinin birbirine çarpması ve bacak ve bel ağrıları en açık belirtiler arasında gelmektedir.

Tedavi edilmeyen ileriki evrelerde ise başparmakta şekil bozuklukları ve kireçlenme gelmektedir. Kişinin kullandığı ayakkabılar da düz tabanlık hakkında belirti vermektedir. Ayakkabıda belli bölgelere yapılan baskılar ve şekil bozuklukları da düz tabanlık belirtisi olarak görülmektedir.

Düz tabanın nedenleri nedir?

Düz taban, özellikle kadınlarda görülen hastalıklar arasında gelmektedir. Düz tabanlık gelişmesine genetik faktörler önemli rol oynamaktadır. Bunun yanında bebeklerde ve çocuklarda düz tabanlık fazla görülmekle birlikte, bu durum çoğunlukla normal olarak değerlendirilmekte ve zamanla düzelmektedir.

Düz tabanın risk faktörleri nedir?

Düz taban hastalığında özellikle bebekler, çocuklar ve 40 yaş üstü yetişkinler risk grubu içinde yer almaktadır. Bunun yanında diyabet hastaları, obezite hastaları da risk grubu içinde yer almaktadır. Kemik kırıkları, sigara ve alkol kullanımı ise düz tabanlıkta riski artırmaktadır.

Düz tabanın komplikasyonları nedir?

Ayakta şekil bozuklukları, yürüme bozuklukları, geçmeyen kronik ağrıları.

Hangi durumlarda doktora başvurulmalıdır?

Ayaklarınız çabuk yoruluyorsa ve uzun süreli ayakta kalmakla giderek artan oranda bacağınıza yayılan ağrılarınız oluyorsa,
Topuk etrafında ağrı gelişiyor ve baldır kaslarında sertlikler ve kasılma oluşuyorsa,
Ayaklarınızdaki ağrı sportif faaliyetlerinize engel olmaya başladıysa,
Ayakkabı iç pençeleri zamanından önce eskiyorsa ve ayaklarınızda güçsüzlük varsa düz tabanlığın değerlendirilmesi açısından hekiminize başvurmanızda fayda olacaktır.

Düz Taban İçin Doktor Randevusu Öncesi Neler Yapılmalıdır?

Ayak şeklindeki ve tabanındaki değişiklikler gözlemlenmeli ve doktora başvurulmalıdır. Doktor randevusu öncesinde ayakların gerekli temizliği yapılmış şekilde randevuya gidilmelidir.

Düz tabanın tetkik yöntemleri nelerdir?

Düz tabanlıkta yapılan fiziksel muayenenin yanında birtakım testler ve tetkiklerle tanı konulmaktadır.

Çocuk ayakucunda ve topukta yürütülür.
Islak ayak testi
Birkaç açıdan çekilmiş ayak röntgeni
Özel fotoğraf
Bilgisayarlı metot
Doktora götürdüğünüz zaman taban düzlüğünün kalıcı (rijit) olduğu veya topukta sertliğe bağlı olarak mı geliştiği araştırılır. Bazı düztabanlıklar çeşitli kas ve sinir hastalıklarına bağlı gelişebilir (bunlar daha ciddi problemlerdir). Bazı nörolojik hastalıklarda düztabanlık vardır veya ailede başka düztaban olup olmadığı araştırılır.

Düz tabanın tedavi yöntemleri nelerdir?

Düz tabanlıkta hastanın şikâyetlerine ve yaşına göre tedavi seçenekleri değişmektedir. Uygulanan tedaviler genellikle hastaların şikâyetlerini ortadan kaldırmaya yöneliktir. Çocuklarda görülen ağrılı düz tabanlıkta ayakkabı değişikliği ve kişiye özel tabanlıklar önerilmektedir. Sonuç alınamadığı durumlarda cerrahi tedaviye başvurulmaktadır. Yetişkinlerde görülen düz tabanlıkta da ise öncelikle düz tabanlığa neden olan hastalık tedavi edilmelidir.

Düz taban hastaları için yaşam stili önerileri

Düz taban olan kişilerin öncelikle ayakkabı seçiminde dikkatli davranmaları gerekmektedir. Ayak çukurunu korumaya alan ortopedik ayakkabılar tercih edilmelidir. Bunun yanında ağrıları engellemek için tabanlıklar düzenli olarak kullanılmalıdır. Doktor tarafından önerilen egzersizlerin doğru ve sürekli yapılmasına özen gösterilmelidir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir