Bronşit Nedir, Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Akciğer bronşlarının yani akciğere giden hava yollarının iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan rahatsızlıktır. Bronş, soluk borusunun akciğerlere giden iki koluna verilen isimdir. Üşütme, grip, rutubetli yerlerde yaşama, boğmaca ve tifo gibi rahatsızlıklar bronşların iltihaplanmasına neden olmaktadır.

Çocuklar ve yetişkinler arasında oldukça yaygın olan bronşit, grip ve soğuk algınlığı sonrasında oluşmakla birlikte çok ciddi bir rahatsızlık değildir. Bronşların çeşitli nedenlerden dolayı iltihaplanması söz konusudur.

Bronşit Çeşitleri

Bronşit çeşitleri akut bronşit ve kronik bronşit olarak ikiye ayrılmaktadır.

Akut Bronşit

Akut bronşit, bronşların iltihap dolmasıyla ortaya çıkar. Soğuk algınlığı ve kuru hava vücut direncini düşürerek bronşite neden olur. Akut bronşitte öksürük ilk başlarda kuru olarak başlasa da iltihabın ilerlemesi durumunda balgam ortaya çıkmaktadır. Akut bronşitte, ateş, halsizlik, öksürük, baş ağrısı ve hırıltı görülmektedir.

Bazı virüslerin neden olduğu bronşit tiplerinde ishal ve bel ağrısı da görülmektedir. Akut bronşit belirtileri görüldüğünde kişi mutlaka bir doktora başvurmalıdır. Rastgele antibiyotik ve ilaç kullanımı çeşitli olumsuzlukları beraberinde getirmektedir. C vitamini bakımından zengin gıdalar tüketmek bağışıklığa yararlı olabileceği gibi ballı ve ılık süt içmek de öksürüğe iyi gelecektir.

Kronik Bronşit

Kronik bronşit, akut bronşitin aksine uzun süreli öksürük ile birlikte yoğun balgam ile ortaya çıkmaktadır. Bronşitin kronik olarak nitelendirilmesi için en az 2 seneden beri devam ediyor olması ve her sene 2-3 ay kadar sürüyor olmalıdır.

Kronik bronşitte nefes darlığı sıklıkla görülmektedir fakat bununla birlikte yüksek ateşe pek rastlanmaz. Kronik bronşitin, akut bronşitte olduğu gibi en önemli sebeplerinden biri de sigara kullanımıdır. Kronik bronşit ciğer hastalıkları ve KOAH gibi hastalıkların arasındadır. Bunun yanında rutubetli hava, aşırı soğuklar ve ani hava değişimi bronşiti tetiklemektedir.

Bronşitin belirtileri nedir?

Yoğun balgam ve öksürük bronşitin en açık belirtileri arasında gelmektedir. Yorgunluk, hafif ateş, titreme, göğüs bölgesinde ve karında öksürmeye bağlı olarak gelişen ağrı ve hırıltılı solunum diğer belirtiler arasında gelmektedir.

Bronşitin nedenleri nedir?

Bronşit özellikle çocuklarda çok fazla görülmektedir. Vücut direncinin düşmesi ile bulaşan virüsler bronşları etkilemekte ve iltihaplanmaya sebep olmaktadır. Akciğerin uzun süre tahriş olması da bronşite neden olmaktadır. Bunda sigara kullanımı, kimyasal maddelerle uzun süre temasta bulunma, çevre kirliliği gibi faktörler de etkili olmaktadır.

Bronşitin risk faktörleri nedir?

Bronşitte çocuklar öncelikli risk grupları arasında gelmektedir. Sigara içenler, sigara kullanılan ortamlarda bulunanlar, gribal enfeksiyonlar, ileri yaş, düşük vücut direnci ve reflü bronşitte diğer risk faktörleri arasında gelmektedir.

Bronşitin komplikasyonları nedir?

Tedavinin yapılmadığı veya tedavinin yetersiz kaldığı durumlarda amfizem, bronşektazi, kronik bronşit, zatürre gibi komplikasyonlar gelişmektedir.

Bronşit için doktor randevusu öncesi neler yapılmalıdır?

Bronşit belirtileri nedeniyle diğer solunum yolu enfeksiyonları ile karıştırılmaktadır. Bu yüzden doktorun doğru teşhis koyabilmesi ve doğru tedavi uygulayabilmesi için belirtilerin doğru gözlemlenmesi ve doğru aktarılması gerekmektedir.

Bronşitin tetkik yöntemleri nelerdir?

Başlarda soğuk algınlığına benzeyen bronşitte tanı konması güçleşmektedir. Fizik muayenede doktor akciğerleri detaylı şekilde dinleyerek muayeneyi gerçekleştirir. Kesin teşhis koymak için akciğer grafisi, balgam kültürü ve solunum fonksiyon testi gibi birtakım test ve tahliller uygulanır. Alınan sonuçlarla kesin tanı konulur.

Bronşitin tedavi yöntemleri nelerdir?

Doktorun gerekli gördüğü durumlarda kişiye özel antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Bunun yanında şiddetli öksürüğün neden olduğu kas ağrıları için ağrı kesici verilmektedir. Balgamın atılması için balgam söktürücü ilaçlar ve bol bol su tüketilmesi gerekmektedir.

Bronşit hastaları için yaşam stili önerileri

Bronşit olan hastanın öksürüğünün şiddetini azaltmak için odanın havasının nemli olması faydalı olacaktır. Bunun için hava nemlendirici cihazlar kullanabilirsiniz. Bol bol sıvı tüketilmesine özen gösterilmelidir. Kola, kahve, alkol gibi vücut sıvısını etkileyen içeceklerden uzak durulmalıdır. Bronşiti tetikleyecek parfüm, boya kokusu gibi ağır kokulardan ve sigaradan uzak durulmalı ve en az 8 saat uyuyarak istirahat edilmelidir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir