Beslenmenize çiğ soğan eklemeniz için 7 neden

Sebzeler sağlıklı bir yaşam için önemlidir; zinde kalmak ve hastalıklardan uzak kalmak için olmazsa olmazlardandır. Sağlıklı bir beslenmenin parçası olarak daha fazla sebze ve meyve tüketen kişilerde bazı kronik hastalık risklerinin azaldığı bilimsel verilerle kanıtlanmıştır. Sebzeler vücudun sağlığı ve bakımı için hayati önem taşıyan besinleri sağlar.

Haber Merkezi / Soğan, çeşitli vitaminler, mineraller ve güçlü bitki bileşikleri içeren böyle bir sebzedir. Aslında, eski zamanlardan beri, soğan çeşitlerinin tıbbi özellikleri, baş ağrısı, kalp hastalığı ve ağız yaraları gibi rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanıldığı bilinmektedir. Makalemizin devamında beslenmenize neden çiğ soğan eklemeniz gerektiğini açıklayacağız;

Soğandaki flavonoidler vücuttaki kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur ve tiyosülfinatların kanı incelttikleri için kanın kıvamını doğru tuttukları bilinmektedir. Bundan dolayı kalp krizi ve felç riski azalır.

Kanseri önlemek;

Asia Pacific Journal of Clinical Oncology’de 2019 yılında yapılan bir araştırma, kolorektal kanserli 833 kişiyi hastalığı olmayan 833 kişiyle karşılaştırdı. Araştırmacılar, soğan gibi düzenli olarak allium sebzeleri tüketenlerde kolorektal kanser riskinin yüzde 79 daha düşük olduğunu buldular. Dahası, bir fincan doğranmış soğan, bir yetişkinin önerilen günlük C vitamini alımının en az yüzde 13.11’ini sağlamaktadır. Bir antioksidan olan bu vitamin, kansere bağlı serbest radikal bileşiklerin oluşumunu önlemeye yardımcı olmaktadır.

Antioksidanlar açısından zengin;

Soğan mükemmel bir antioksidan kaynağıdır. Aslında, 25’ten fazla farklı flavonoid antioksidan çeşidi içerirler. Bu antioksidanlar, hücresel hasara yol açan ve kanser, diyabet ve kalp hastalığı gibi hastalıklara katkıda bulunan bir süreç olan oksidasyonu engellemektedir.

Sağlıklı kemikler;

ABD Tarım Bakanlığı’na (USDA) göre, sadece bir soğan 25,3 mg kalsiyum içerir. Kalsiyum, güçlü kemiklerin korunmasına yardımcı olur, bu nedenle salatanıza soğan eklemek daha iyi kemik sağlığına neden olabilir. Soğanın oksidatif stresi azaltmaya, antioksidan seviyelerini artırmaya ve kemik kaybını azaltmaya yardımcı olduğuna inanılıyor, bu da osteoporozu önleyebilir ve kemik yoğunluğunu artırabilir.

Daha iyi bir cilt ve saç için;

Soğandaki A, C ve K vitamini pigmentasyondan kurtulmanıza yardımcı olur ve sizi zararlı UV ışınlarından da korur. İyi bir C vitamini kaynağı olan soğan, cilt ve saça yapı sağlayan kolajen oluşumunu ve bakımını destekleyebilir.

Kan şekerini düzenler;

Soğan yemek, özellikle şeker hastalığı veya prediyabet hastaları için önemli olan kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olabilir. Soğanda bulunan kuersetin ve kükürt bileşikleri gibi özel bileşikler, anti-diyabetik etkilere sahiptir.

Sindirim sağlığını artırır;

Soğan, optimal bağırsak sağlığı için gerekli olan zengin bir lif ve prebiyotik kaynağıdır. Soğanlar, prebiyotikler olan inülin ve fruktooligosakkaritler açısından zengindir. Bunlar, bağırsağınızdaki dost bakteri sayısını artırmaya ve bağışıklık fonksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olur. Ayrıca prebiyotikler açısından zengin bir diyet, kemik sağlığını iyileştirebilecek kalsiyum gibi önemli minerallerin emilimini artırmaya yardımcı olabilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir