Avustralya’da “Muhafazakar Koalisyon” Kazandı

Avustralya’da seçimi Liberal Parti liderliğindeki “Muhafazakar Koalisyon” kazandı. Seçim öncesi yapılan anketlerde Bill Shorten liderliğindeki İşçi Partisi önde gözüküyordu. 

Liberal Parti lideri ve Avustralya Başbakanı Scott Morrison, seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, “her zaman mucizelere inandığını” söyledi.

Öte yandan muhalefetteki İşçi Partisi lideri Bill Shorten, yenilgiyi kabul ettikten sonra istifa ettiğini açıkladı.

Avustralya, dünyanın en büyük kömür ve sıvılaştırılmış doğal gaz ihracatçısıdır. Ayrıca kömür santrallerinde üretilen elektriğe de çok bağlıdır.

Kömür endüstrisinin destekçisi olan Morrison, Avustralya’nın 2015’in Paris Anlaşması’ndaki taahhüdünü sürdürme sözü verdi, ancak daha fazla kesintinin ekonomiye zarar vereceğini söyledi.

Avustralya federal sisteminde siyasi güç, merkezi hükümetle eyaletler arasında paylaşılmıştır. Genel Vali tarafından temsil edilen Kraliçe’ye bağlı Avustralya Parlamentosu, Senato ve Temsilciler Meclisi’nden oluşur.

Temsilciler Meclisi

Temsilciler Meclisi, daha çok Alt Meclis olarak bilinir ve Avustralya çapında 150 seçim bölgesini temsil eden milletvekillerinden oluşur

Hükümet bu mecliste oluşur, yasa çıkarır, yönetimi izler ve ulusal düzeyde konuları tartışır. Bir seçim sonrası, Alt Meclis’te çoğunluğu sağlayan parti hükümeti kurar. En çok sandalyeye sahip partinin lideri başbakan olur.

Senato

Senato genellikle Üst meclis olarak anılır ve 76 üyeden oluşur – Altı eyaleti temsilen onikişer, ve iki bölgeyi temsilen ikişer senatör.

Senato’nun ana görevi Alt Meclis’ten gelen yasaları incelemektir. Senatörler 6 yıllığına seçilir ve üç yılda bir yapılan federal seçimlerde senatörlerin yarısı seçime katılır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir