Asherman Sendromu Nedir, Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Ashermann Sendromu veya diğer tabiriyle “rahim içi yapışıklıklar”; rahim boşluğunun bir bölümünde veya tamamında meydana gelen ve bu boşluğun kapanması, tıkanması ile sonuçlanan yapışıklıklardır. Yapışıklıklar tıbbi literatürde “adezyon” veya “sineşi” olarak da geçer.

Rahim içi yapışıklıklar tıbbi literaturde “intrauterin sineşi” veya “intrauterin adezyon” olarak da geçmektedir.

Ashermann Sendromu nasıl oluşur?

Hasara uğramış rahim duvarlarının iz bırakarak iyileşmesi sonucu oluşur.

Asherman sendromu en sıklıkla küretaj (kürtaj), sonrasında gelişmektedir. Bunu, spiral kullanım sonrası ve endometrit (rahim içi dokusunun enfeksiyonu) gibi rahim içi bölgesindeki irritasyonlar izlemektedir. Çocuk doğurmamış olan kadınlarda kürtaj ve spiral uygulamasının önerilmemesinin nedeni de budur.

Yapışıklıklar çoğu kez gebeliği takiben plasental doku kalıntıları için yapılan küretaj sonrası meydana gelmektedir.

Diğer sebepler arasında ise doğum, sezaryen, myom çıkarımı ameliyatı (myomektomi), düşük (abort) yapma, rahim içi kanamalar veya tüberküloz enfeksiyonu sayılabilir. Bazen menopoz sonrası dönemdeki kadınlarda kendiliğinden de gelişebilir.

Asherman Sendromu belirtileri nedir?

Asherman Sendromu’nun en fazla görülen belirtisi kadının kürtaj işleminden sonra gördüğü adet dönemlerinde alıştığı adet kanamalarının miktarının azalması veya kürtaj sonrasında ilaç tedavisi verilmesine rağmen hiç adet görülmemesidir. Tekrarlayan düşükler ve gebe kalamama da Asherman Sendromu belirtisi olabilir.

Asherman Sendromu nedenleri nedir?

Asherman Sendromu’nun en büyük nedeni usulsüzce yapılan kürtajlardır. Kürtajlarda rahim içi tabakasının yüzeysel ve kanama sorunu yaratan kısımları dışarı alınmaktadır ve rahim iç tabakası yenilenmesinden sorumlu derin tabaka yerinde bırakılarak işlem sürmektedir.

Usulsüz yapılan kürtaj işlemiyle rahimde olan derin tabaka zarar görmekte ve zarar gören bölgeler birbirine yapışarak işlev bozukluğu meydana gelmektedir. Usulsüz kürtajların yanı sıra miyom çıkarılma ameliyatları ve sezaryen sonrasında da çok az da olsa Asherman Sendromu oluşumu görülmektedir. Cerrahi girişim olmaksızın da görülen Asherman Sendromu özellikle şiddetli pelvik iltihabı hastalıklarının sonucunda da meydana gelmektedir.

Asherman Sendromu risk faktörleri nedir?

Kısa aralıklarla sık sık tekrarlanan kürtajlar, kürtaj uygulandığında rahimde enfeksiyon oluşumu Asherman Sendromu riskini artırmaktadır.

Asherman Sendromu komplikasyonları nedir?

Asherman Sendromu tekrarlayan düşükler, geride biriken kanın yaptığı ağrı ve riskli gebelik durumlarına yol açmakla birlikte hiç adet görememe, adet kanamasında azalma ve kısırlık gibi durumlara neden olur.

Doktor Randevusu öncesi neler yapılmalıdır?

Asherman Sendromu’nda doktor randevusu öncesi kürtaj girişimleri, kullandığınız tüm ilaçları, şikayetlerinizi detaylı biçimde not edip doktorunuz ile paylaşmanız faydalı olacaktır.

Asherman Sendromu tetkik yöntemleri nelerdir?

Asherman Sendromu muayenede kendini belli etmez. Ultrasonografide endometrium normale yakın görülür. Rahim içine sıvı verilerek yapılan ultrasonografide rahim boşluğundaki yapışıklıklar görülür. Kesin tanı için histerosalpingografi (HSG, rahim filmi) çekilmesi gerekmektedir.

Asherman Sendromu tedavi yöntemleri nelerdir?

Asherman Sendromu tedavileri cerrahidir ve yapışıklıkların kesilmesi yoluyla uygulanır. Bu işlem histeroskopi işlemidir. Normal muayene pozisyonunda histeroskop denilen alet kullanılarak rahim içi boşluğun görüntülenmesi girişimlerini sağlayan bir endoskopik işlem olan histeroskopi yöntemi ile rahim içindeki yapışıklıkları görerek daha etkili ve başarılı bir tedavi mümkündür.

Yapışıklıklar giderildikten sonra yeniden oluşumu engellemek amacı ile hastaya kısa süreli spiral ya da balon konulmaktadır. Bu işlemlerden sonra hastaya ilaç tedavisi başlanır. Verilen ilaç tedavisi ise endometrium tabakasının gelişmesi için östrojen hormonudur.

Asherman Sendromu yaşam stili önerileri

Asherman Sendromu’nun oluşmaması için hastanın sık sık ve usulsüz tekrarlanan kürtaj işlemlerinden kaçınması gerekmektedir. Kürtaj işlemlerinin çoğunluğu gebelik sonlandırılmasına dayanmaktadır. Bu yüzden hastanın gebelik önleyici teknikleri doktoruna danışarak öğrenmesi ve kullanması yararına olacaktır.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir