Ardahan: Gönülaçan (Şuvaskal) Camii

Gönülaçan (Şuvaskal) Camii; Ardahan’ın Posof İlçesi, Gönülaçan (Şuvaskal) Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe Merkezi’nden Gönülaçan (Şuvaskal) Köyü’ne günün belirli saatlerinde toplu ulaşım araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.

Üzerindeki kitabede Hicri 1327 tarihi kayıtlıdır. Bu tarih Miladi 1909 tarihine denk gelmektedir. Önünde (kuzey) basit bir son cemaat yeri ve kuzeybatı köşesinde orijinal olmayan ve sonradan eklenen minaresi bulunan yapı, kareye yakın dikdörtgen planda tasarlanmış ahşap tavanlı cami örneklerinden biridir. Orijinali ahşap olan minarenin yerine 1990’lı yıllarda mevcut taş minare yapılmıştır.

Son cemaat yeri ise 1969 yılında eklenmiştir. Güney, doğu ve batı cephelerinde ikişer adet basık yuvarlak kemerli mazgal pencere ile aydınlanan yapının kuzeydeki girişi yine basık yuvarlak kemerli olup, taştan sövelere sahiptir. Bu sövelerin kaval silmelerden oluşan profillerle dekore edildiği dikkati çeker. Yapının harim kısmının kuzeyinde ahşap bir mahfil, mihrabın sağında yine ahşap minber, solunda ise ahşap vaaz kürsüsü yer alır.

Son yıllarda yapılan basit onarımlar her ne kadar yapıyı asli kimliğinden uzaklaştırmış olsa da, XIX. yüzyıl sonu – XX. yüzyıl başlarının karakterini yansıtan tarihi Türk ahşap oymacılık sanatından çok şey kaybetmemiştir. Zira, gerek mahfil, gerek tavan, gerek minber ve gerekse vaaz kürsüsü, özellikle bitkisel ağırlıklı olmak üzere, geometrik ve bitkisel motifli ahşap oyma işçilikleriyle, harim kısmına girilince gözleri ve dikkatleri üzerine çeker.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir