Anoreksia Nedir, Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Yeme bozukluğu olarak bilinen Anoreksiya en fazla ergenlik döneminde ortaya çıkıyor ve kadınlarda erkeklere oranla 20 kat daha fazla görülüyor. Yemek yeme bozuklukları arasında en sık görülen tür olan anoreksiya nervoza, günümüzde sıkça karşılaşılan bir hastalık haline gelmiştir. 

Haber Merkezi / 20 gençten 1’inde görülen aneroksiya, gençlerin 0 beden olma takıntıları nedeniyle meydana gelmektedir. Anoreksiya nervozanın psikiyatrik hastalıklar içerisinde intihardan sonra en fazla ölüme neden olan hastalık olduğunu belirten uzmanlara göre, hastalığın temelinde kişinin 3-6 yaş arasında annesiyle yaşadığı sorunlu bağlanma problemi bulunuyor.

Anoreksiya belirtileri nelerdir?

Hızlı ve belirgin kilo kaybı,
Kalori ve yağ sayımı konusuında takıntı,
Yemek yemese de yemeğe karşı aşırı bir ilgi: yemek yapmak, yemek kitapları okumak
Sağlıklı kilonun altına ininceye kadar tehlikeli bir şekilde diyet yapmak
Kilo almaya karşı inanılmaz bir korku
Yemek yerken yemeği çok ufak parçakara bölmek
Kendini kusturmaya çalışmak: yemekten sonra tuvalete kapanmak
Gerçekten çok zayıf olsa da kendisini kilolu görmesi
Depresyon ve sosyal olarak içe kapanma gibi belirtiler gözlemlenmektedir.

Anoreksianın nedenleri nedir?

Sebebi tam olarak bilinemeyen hastalığa özellikle psikolojik etkenlerin neden olduğu düşünülmektedir. Bunun yanında genetik ve ailesel faktörlerin de yeme bozukluğuna sebep olduğu savunulmaktadır. Yapılan araştırmalar; medyada sürekli güzel kızların ve yakışıklı erkeklerin yer alması ve zayıflığın güzellik göstergesi olarak kabul edilmesi gençleri önemli derecede etkilediği ve hastalığın gelişmesine neden olduğunu göstermektedir.

Anoreksianın risk faktörleri nedir?

Kız çocukları erkek çocuklarına göre yeme bozukluğuna daha fazla eğilim göstermektedir. Kendine güven duymayan, görünüşüyle barışık olmayan, aile ilişkilerinde sıkıntı yaşayan çocuklar anoreksiada risk altındadır.

Anoreksianın komplikasyonları nedir?

Anoreksia ciddi bir rahatsızlıktır ve hastayı fiziksel ve ruhsal olarak önemli derecede etkilemektedir. Anoreksia hastası bir çocuk, yaşına ve boyuna göre olması gereken ideal kilonun %15 altındadır. Aşırı sıvı kaybının yanında ilerleyen evrelerde beyin fonksiyonlarında hasarlar meydana gelmektedir. Yeme bozukluğu olan çocuklarda baş dönmesi, bayılma, şuur bulanıklığı, kalp ritim bozuklukları, kemik gelişiminde yavaşlama gibi komplikasyonlar da görülmektedir.

Anoreksia için doktor randevusu öncesi neler yapılmalıdır?

Anoreksia hastalığında ebeveyn ve öğretmenlere önemli bir rol düşmektedir. Çocukların iyi gözlemlenmesi ve ayırt edici belirtileri fark etmesi hastalıkta önem taşımaktadır. Doktor randevusu öncesinde ortaya çıkan belirtiler ve süresi not edilerek doktora danışılmalı ve randevu oluşturulmalıdır.

Anoreksianın tetkik yöntemleri nelerdir?

Anoreksia hastalığında erken teşhis önem taşımaktadır. Burada ebeveynlerin gözlemleri çok önemlidir. Erken teşhis ile çocuklarda yeme bozukluğu gelişmeden etkili bir tedaviyle olumlu sonuçlar alınmaktadır. Yeme bozukluğunda ortaya çıkan belirtilerin 5’den fazlasının gözlemlenmesi tanı koymayı kolaylaştırmaktadır.

Anoreksianın tedavi yöntemleri nelerdir?

Anoreksia hastalığı tedavisinde bozulan yeme davranışını düzeltmek, farklı bir yaklaşım geliştirmek ve yeni bir yemek düzeni kurmak temel amaçlar arasında gelmektedir. Tedavide beslenme danışmanları ve psikiyatristlerle birlikte bir çalışma yapılmaktadır.

Anoreksia hastaları için yaşam stili önerileri

Ailelerin çocuklarına ilgili davranmaları ve sağlıklı bir beslenme stilini benimsemeleri gerekmektedir. Çocuklarına özgüven aşılamaları ve kendilerini oldukları gibi kabul etmeleri gerektiğini hissettirmelidir. Bunun yanında spor ve egzersizlere önem veren verilmeli ve bir aile aktivitesi haline getirilmelidir. Çocuk ailesindeki bu sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşama alışkanlığını edinerek yeme bozukluğu gibi hastalıklara meyili azalacaktır.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir