Akut Prostatit Nedir, Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Tedavi edilmezse inanılmayacak sorunlar yaratabilecek bir hastalık olan ve çeşitli bakteriler ile prostatta meydana gelen iltihap, akut prostatit olarak adlandırılmaktadır.

Haber Merkezi / Erkeklerde üremede önemli bir işleve sahip olan prostat, kestane büyüklüğünde olup idrar kesesinin hemen altında yer almaktadır.

Kendi içinde çeşitlere ayrılan prostat iltihabında ani ve şiddetli gelişen akut prostatit mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.

Akut Prostatitin belirtileri nedir?

Ani, kısa sürede ortaya çıkan şikâyetleri vardır. Bunlar ani gelen şiddetli ağrı, idrar yaparken yanma, idrarın tamamını yapmada zorlanma, idrar renginde bulanıklık, orta veya yüksek ateş, halsizlik, üşüme, titreme, kas ve eklem ağrıları, cinsel isteksizlik ve sertlik kaybı, gibi belirtilerdir.

Akut Prostatitin nedenleri nedir?

  • Prostata bakterilerin ulaşması genel olarak 4 yolla olmaktadır.
  • İdrar deliğinden giren mikroorganizmanın idrar akımının tersine ilerlemesi
  • İltihaplı idrarın prostat bölümünden geçerken prostatik kanallara reflü ile girmesi
  • Barsakların son bölümünde bulunan mikroorganizmaların direk komşuluk yada lenf yoluyla ulaşması
  • Vücudun herhangi bir yerindeki mikroorganizmanın kan yoluyla taşınması

İdrar ve meni kanallarında mikroorganizmaların olması, idrar yolları darlıkları, prostat büyümesi gibi sebepler de bu olayın oluşmasını kolaylaştırır.

Akut Prostatitin risk faktörleri nedir?

Yaşla birlikte gelişebilen prostat büyümesi, idrar kanalı darlığı, idrar veya meni kanallarının enfeksiyonunun olması gibi durumlar sayılabilir.

Akut Prostatitin komplikasyonları nedir?

Oldukça tehlikeli bir hastalık olan akut prostatit tedavi edilmediğinde mikroorganizmanın kana karışması ile hayatı tehdit eden bir duruma sebep olabilir. Prostat apsesi gelişebildiği gibi yetersiz tedavi hali veya prostatitin uzun sürmesi durumunda daha zahmetli, tekrarlayan bir sürece yol açabilir.

Akut Prostatit için doktor randevusu öncesi neler yapılmalıdır?

Ortaya çıkan belirtiler idrar yolu enfeksiyonları ile benzer özellikler gösterdiği için, hastaların pek çoğu durumu ciddiye almamakta ve tedaviye geç kalınmaktadır. Hastanın kendisinde bu durumları hissettiğinde gecikmeden Üroloji uzmanına muayene olması tavsiye edilir.

Akut Prostatitin tetkik yöntemleri nelerdir?

Hasta şikayetleri ve doktorun yaptığı fizik muayene yanında idrar tahlili, kan tahlili, idrar ve prostatik sekresyonların kültürü ile tanı konulmaktadır. Makattan muayene ile prostatın büyüklüğü ve gerginliği de kontrol edilebilir.

Akut Prostatitin tedavi yöntemleri nelerdir?

Akut prostat iltihabı tedavisinde yoğun bir antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Bu tedavi en az iki hafta devam etmektedir. Gerekli durumlarda damardan ilaç tedavisi de yapılmaktadır. Bunun yanında sıvı ihtiyacını karşılamak için serum verilmektedir. İdrar yapmada aşırı zorlanan hastalara göbek altından sonda takılabilmektedir.

Akut Prostatit hastaları için yaşam stili önerileri

Akut prostatit hastalarının tedavinin kısa süreli olmadığını bilip takip ve tedavisine önem vermesi gerekmektedir. Öncelikle doktorun uygun gördüğü zamana kadar antibiyotik kullanmaya devam etmelidir. Acılı, baharatlı, kabızlık oluşturabilecek yiyeceklerden ve alkolden kaçınmalıdır.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir