Akut Eklem Romatizması Nedir, Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Akut Eklem Romatizması (Romatizmal Ateş de denir) A grubu beta hemolitik streptokok adı verilen mikropların yol açtığı boğaz enfeksiyonu veya kızıl hastalığı gibi hastalıkların komplikasyonu olarak ortaya çıkan bir iltihabi eklem hastalığıdır.

Haber Merkezi / En çok 5-15 yaş arası çocuklarda görülse de daha küçük çocuklar ile yetişkinlerde de görülebilir. Gelişmiş ülkelerde bu tür mikropların sebep olduğu boğaz enfeksiyonu veya kızıl hastalığı genellikle akut eklem romatizması gelişmeden tedavi edilir, gelişmekte olan ülkelerde ise bu komplikasyon sık görülür.

Akut Eklem Romatizması belirtileri nedir?

Akut eklem romatizması ciddi hasarları kalpte oluşturur. Akut eklem romatizmasının kalpte oluşturduğu hasarlar kalıcı olabilir hatta ölüme bile sebebiyet verebilir. Ayrıca böbrekler, beyin ve deride de hastalıklar oluşturur. Boğaz enfeksiyonu ateş, boğaz ağrısı, halsizlik gibi belirtiler oluşturarak şiddetli bir şekilde geçirilebilir. Boğaz enfeksiyonundan sonra oluşan akut eklem romatizmasında çocuğun dizlerinde ve ayak bileğinde şişlikler ve kızarıklıklar olur. Bir eklemde 4-5 gün şişlik devam edip sonra diğer eklem bölgesinde ağrı, şişlik ve kızarıklık olmaktadır.

Akut Eklem Romatizması nedenleri nedir?

Akut Eklem Romatizması boğaz enfeksiyonu sonucu vücuda yerleşen beta mikrobu olarak bilinen mikrop ve bunun sebep olduğu ateş sonucu ortaya çıkar.

Akut Eklem Romatizması risk faktörleri nedir?

Çocukların 5 ile 15 yaş arasında geçirmiş oldukları boğaz enfeksiyonu eklem romatizmasını tetikleyebilir. Okullar, spor salonları gibi kalabalık yerlerde ise bu mikrobun bulaşma riski fazladır.

Akut Eklem Romatizması komplikasyonları nedir?

Akut eklem romatizması eğer kalp kapakçıklarında oluşursa kalp tabakalarını iltihaplandırır. Bu iltihaplanma kalp kapağında bozulmaya ileri dönemde kalp yetmezliğine neden olur. Hastalık tedavi sonucu geçer fakat geç bir dönemde kalbe vermiş olduğu hasar kalıcı ve tehlikeli olabilir. Ayrıca bu rahatsızlık çocuklarda istemsiz hareketler, koordinasyon bozukluğu ve kas zafiyeti gibi hastalıklara da sebep olabilir.

Doktor Randevusu öncesi neler yapılmalıdır?

Belirtilen yaş aralığındaki çocukların boğaz enfeksiyonu geçirmesi durumunda akut eklem romatizmasına yakalanma riski de vardır. Bu yüzden boğaz enfeksiyonu geçirilmesiyle birlikte çocuk akut eklem romatizması çıkma ihtimaline karşı tedavi altına alınmalıdır. Ayrıca çocukta hastalığın belirtilerini gördükten sonra doktor kontrolü aksatılmamalıdır.

Akut Eklem Romatizması tetkik yöntemleri nelerdir?

Hastalığın belirtileri doktor için yol göstericidir. Boğaz enfeksiyonu kontrolü ve muayeneden sonra basamakta ateş, eklem ağrısı, kan testlerinde lökosit artışı gibi durumlar kontrol edilerek teşhis koyulabilir.

Akut Eklem Romatizması tedavi yöntemleri nelerdir?

Akut eklem romatizmasında ilaç tedavisi uygulanır. Burada önemli olan hastalığın doğru ilaçlarla tedavi edilmesidir. Penisilin bu hastalığın tedavisinde ki en etkili ilaçtır. Ama penisilin kullanılması için çocuğa mutlaka penisilin testlerinin yapılması gerekmektedir. Alerji testleri de mutlaka yapılmalıdır. Genel olarak antibiyotikler ve penisilin iğneleri bu hastalığın tedavi yöntemleri arasındadır. Kalp kapak tutulumu olan hastalarda penisilin tedavisi uzun sürelidir. Ayrıca bu hastalar diş tedavisi sırasında koruyucu antibiyotik tedavisi alırlar.

Akut Eklem Romatizması yaşam stili önerileri

Akut eklem romatizmasının olumsuz bir özelliği de bir kere geçirilmesi durumunda hastalığın tekrar etme ihtimalinin yüksek olmasıdır. Vücut hastalığın ilk geçirildiği zamana göre tekrar etmesine karşı bağışıklık gösterip kendisini korur yani hastalığın ilk görüldüğü zamandan daha hafif olarak geçirilir. Ama hastalığın atlatılmasından sonra ki 1 yıl içinde dikkatli olmak ve kontrolleri devam ettirmekte fayda vardır.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir