Aksaray: Salih Ağa Camii

Salih Ağa Camii; Aksaray’ın Merkez İlçesi, Nakkaş Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Orta Köprü’nün karşısındadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Nakkaş Cami,  Nakkaşi Cami şeklinde de isimlendirilir. Caminin üzerinde, kim tarafından ye ne zaman yaptırıldığını gösteren bir kitabesi bulunmamaktadır. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Aksaray’da Eski Eserler listesine göre de cami XVIII. yy tarihlendirilmektedir.

Cami dıştan 14.10 X l0.80 m. ölçülerinde olup düzgün dikdörtgen bir plan arz etmektedir. İç mekanı örten kubbe dıştan sekizgen piramidal külahlıdır. Girişin olduğu bölümde beşik tonozla örtülmüştür. Cami ve minarede düzgün kesme taş malzeme kullanılmıştır.

Caminin cepheleri sade ve yüksek tutulmuş pencereler ve yarım duvar payeleri ile vurgulanmıştır. Doğu ve güney cephede ikişer, batı cephede de bir tane olmak üzere büyük boyutlarda dıştan içeriye doğru genişleyen ve dıştan geniş bir taş bordürle sınırlandırılmış dikdörtgen formundaki pencerelerin sivri kemerli alınlığında da pencere yer almaktadır.

Dikdörtgen şeklindeki cami, kuzeyde iki sütunun taşıdığı, oldukça yüksek tutulmuş sekizgen bir kasnağa oturan tromp geçişli bir kubbe ile bunun gerisinde,doğu-batı doğrultusunda uzanan bir beşik tonozla örtülmüştür. Kubbe dıştan sekizgen bir külah ile örtülmüş olup kiremit kaplıdır. Sekizgen kasnağın her bir yüzünde dikdörtgen şeklinde ve basık kemerli sade pencereler dikkat çekmektedir.

Cami, kuzey-güney doğrultusunda derinlemesine uzanan düzgün dikdörtgen bir plan arz etmektedir. Kuzeyde kaide ve başlıkları aynı özelliklere sahip iki mermer sütunla iki bölüme ayrılmıştır. Giriş bölümü beşik tonoz; mihrab önü bölümü de tromp geçişli bir kubbe ile örtülmüştür.

Kıble duvarının ortasında, canlı renkte kalem işi tezyinata sahip, alçı malzemeden kalıplama tekniğinde yapılmış anıtsal nitelikte mihrab bulunmaktadır. Mihrabın batısında, oıjina1 olup olmadığı belli olmayan ahşap minber yer almaktadır. Bütün yüzeyler farklı aralıklarla yerleştirilmiş çıtalar ve bunların arasında oluşan kare ve dikdörtgen bölmelerden meydana gelmektedir.

Harimin kuzeyinde, güneyden sütunlara diğer yönlerden de doğrudan duvara oturan mahfil kısmı yer almaktadır Buraya, giriş kapısının arkasında bulunan ve kuzey duvarına bitişik intizamsız basamaklı bir merdivenle çıkılmaktadır. Caminin kuzeydoğu köşesinde, beden duvarının üzerinde yer alan minare kasnak seviyesinden itibaren başlamaktadır. Minareye mahfil kısmında geçiş sağlanmaktadır. Kaideye yer verilmeyen minare oldukça sade olup kısa tutulmuştur.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir