Aksaray: Karacaören Camii

Karacaören Camii; Aksaray’ın Merkez İlçesi, Karacaören Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür. 

Kitabesine göre Hanefi Usta tarafından 1328 / 1910 yılında yapılmıştır. Etrafı bir ihata duvarı ile kuşatılmıştır. Düzgün kesme taş malzemeden inşa edilmiştir. Caminin taşları köy yakınındaki Eşek Tepesi’nde yer alan Kiston
Kilisesi’nin harabelerinden getirilmiştir. Doğu-batı yönünde uzanan dikdörtgen planlı cami 10.60 X 8.90 m. ölçülerindedir. Beden duvarlarında düzgün kesme taş malzeme kullanılmıştır.

Kuzeyinde sonradan eklenmiş son cemaat yeri; kuzeybatıda ve camiden bağımsız yine sonradan eklenmiş minare yer almaktadır. Caminin cepheleri sade olup süsleme bulunmamaktadır. Tek hareketlilik doğu ve batı cephedeki düz lentolu iki pencere ve kuzey cephedeki yuvarlak kemerli kapı açıklığı ile sağlanmaktadır. Güney cephe ise sağır bırakılmıştır.

İç mekan, ortada bir sütuna oturan, iki kemerin taşıdığı bir ahşap tavanla, dıştan ise Marsilya kiremidi kaplı bir kırma çatıyla örtülmüştür. Caminin kuzeybatısında ve yapıdan bağımsız duran minare sonradan ilave edilmiştir. Kare kaide üzerine köşeleri pahlanmış bir pabuç üzerine çokgen gövde yükselmektedir. Tek şerefeli olup petek konik külahla sonlanmaktadır.

Harime giriş kuzey cephenin ortasındaki yuvarlak kemerli kapı ile sağlanmaktadır. İç mekan 8.80 X 7.10 m. ölçülerindedir. Harim doğu-batı yönün uzanan dikdörtgen bir plana sahip olup, iç mekanın ortasındaki silindirik sütuna oturan ve doğu-batı yönünde uzanmış iki yuvarlak kemerle mihraba paralel iki sahına ayrılmıştır.

Caminin duvarları beyaz boyalı olup süsleme bulunmamaktadır. Duvarlar pencere başlangıç seviyesine kadar ahşap malzeme ile kaplanmıştır. Doğu ve batı duvarlarındaki yuvarlak kemerli ikişerden dört adet pencere ile iç mekan
aydınlatılmaktadır. Silindirik sütunun kuzeyine mahfili taşıması için, betonarmeden kare kesitli bir paye eklenmiştir.

Kıble duvarının ortasındaki yarım daire planlı nişe sahip ahşap mihrap sonradan eklenmiştir. Güneybatı köşedeki minber ahşap malzemeden olup sonradan eklenmiştir. İç mekanın kuzeyinde, doğu-batı yönünde boydan boya uzanan mahfil sonradan eklenmiş olup betonarme malzemeden yapılmıştır. Kuzeydeki merdivenle çıkılmaktadır.

(Görseller: koylerim.com)

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir