Aksaray: İncesu Camii

İncesu Camii; Aksaray’ın Merkez İlçesi, İncesu Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür. İl Merkezi’ne 38 km. mesafededir.

Kitabesine göre 1332 / 1914 yılında yaptırılmıştır. Doğu-batı yönünde uzanan dikdörtgen bir plana sahiptir. 14.70 X 12.10 m. ölçülerindedir. Camide düzgün kesme taş malzeme, minarede ise tuğla malzeme kullanılmıştır. Doğusunda ihata duvarı içine alınmış bir hazire vardır. Orijinal minaresi caminin kuzeybatı köşesinde iken, sonradan yapılan minaresi caminin karşısında ve yapıdan bağımsız olarak durmaktadır. Caminin kuzeyinde sonradan ilave edilmiş son cemaat yeri bulunmaktadır.

Caminin cepheleri sade olup süsleme bulunmamaktadır. güney cephede üç adet, batı cephede iki tanesi altta üç adet, doğu cephe de üsttekiler beyzi, ikişerden dört adet düz lentolu pencereler iç mekanı aydınlatmaktadır. Kuzey cephedeki tek hareketlilik cephenin batısına kaydırılmış giriş kapısıdır. Kapı açıklığı yuvarlak kemerli olup, kemer oyma ve kabartma dörtgenlerle şekillendirilmiştir.

İç mekan, üç sıra halindeki ikişerden altı destek ile taşınan sivri kemerlere oturan bir ahşap tavanla, dıştan ise Marsilya kiremidi kaplı bir kırma çatıyla örtülmüştür. Caminin bir tanesi orijinal olmak üzere iki adet minaresi bulunmaktadır. Orjinal minare, iç mekanın kuzeybatısında yükselmektedir. Tuğla malzemeden inşa edilen minare silindirik göveli olup betonarme korkuluklu bir şerefesi vardır.

Şerefe altında tuğlaların kısa kenarları cepheden taşıntı yapılarak hareketlendirilmeye çalışılmıştır. Kısa külah yine tuğla malzemeden konik külahla sonlanmaktadır. Sonradan eklenen minare caminin, kuzeybatısında ve yapıdan uzakta yer almaktadır. çokgen kaide üzerine silindirik pabuç ve pabucun üstünde de tek şerefeli silindirik gövde yükselmektedir.

Harime giriş kuzey cephenin batısındaki yuvarlak kemerli kapı ile sağlanmaktadır. İç mekan 13.20 X 10.50 m. ölçülerinde olup doğu-batı yönünde düzenlenmiş dikdörtgen bir plana sahiptir. Harim, kuzey-güney yönünde sıralanmış ikişer sütunlu toplamda altı sütundan oluşan üç sütun dizisiyle mihraba dikey üç sahına ayrılmıştır.

Kıble duvarının ortasındaki mihrap girişin tam ekseninde iken kıble duvarının ortasına denk gelmemektedir. Doğuya doğru kaydırılmıştır. Sonradan eklenen ahşap mihrabın nişi yarım daire formundadır. Güneybatı köşedeki minber ahşap malzemeden olup sonradan eklenmiştir. İç mekanın kuzeyinde, doğu-batı yönünde boydan boya uzanan mahfil sonradan eklenmiştir. Mahfile kuzeydeki merdivenle çıkılmaktadır. Minareye çıkış mahfilden sağlanmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir