Aksaray: Horoz Baba Camii

Horoz Baba Camii; Aksaray’ın Merkez İlçesi, Çerdiğin Mahallesi, 1050 nolu sokak ile 1060 nolu sokağın kesiştiği yerdedir. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Yapı üzerinde kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığını gösteren herhangi bir kitabe yoktur. Yapım tekniği ve yöredeki benzer camilerden hareketle XX. yy’ın ilk çeyreğinde yapılmış olmalıdır.

Düzgün olmayan dörtgen bir forma sahip yapı ahşap destekli camiler grubuna girmektedir. 8.65 X 7.80 m. ölçülerindedir. Beden duvarlarında moloz ve kesme taş malzemeler kullanılmıştır. 2003 yılında gerçekleştirilen restorasyonda dış sıva sökülmüş, üst örtü ve zemin kaplamaları yenilenmiştir. Caminin, batısındaki duvar kalıntıları görülmektedir. Kuzeybatıda gerçek adı bilinmeyen ancak günümüzde “Horoz Baba” olarak anılan kişinin kabri bulunmaktadır.

Caminin cepheleri sade olup süsleme bulunmamaktadır. Tek hareketlilik güney cephede iki adet, kuzey cephede bir adet ve batı cephedeki bir adet pencere ve giriş kapı açıklığıyla sağlanmıştır. Açıklıkların hepsi düz lentoludur. Caminin batı cephesi sağır bırakılmıştır. İç mekan, üç ahşap destekle taşınan, bir ahşap tavanla, dıştan ise Marsilya kiremidi kaplı bir kırma çatıyla örtülmüştür.

Harime giriş doğu cephenin kuzeyindeki düz lentolu kapı ile sağlanmaktadır. İç mekan 7.20 X 6.05 m. ölçülerindedir. Harim doğu-batı yönünde düzenlenmiş kare kesitli üç ahşap destekle mihraba paralel iki sahına ayrılmıştır. Caminin duvarları beyaz boyalı olup süsleme bulunmamaktadır. Duvarlar pencere başlangıç seviyesine kadar ahşap malzeme ile kaplanmıştır. doğu duvarında bir, güney duvarında iki, kuzey duvarında da bir adet düz lentolu pencere ile iç mekan aydınlatılmıştır. Batı duvarı sağır bırakılmıştır.

İç mekanın kuzeybatı köşesinde Horoz Baba’nın ahşap sandukalı kabri yer almaktadır. Kabir, cam kafes içine alınarak harimden soyutlanmıştır. Kıble duvarının ortasındaki dilimli kemerli ve kavsaralı ahşap mihrap yarım daire formunda olup sonradan eklenmiştir. Restorasyon öncesinde ise, yuvarlak kemerli mihrap dikdörtgen formda olup taş malzemedendir. Nişin etrafını da nişin formuna uygun sade bir bordür kuşatmaktaydı. Minber Güneybatı köşedeki minber ahşap malzemeden olup sonradan eklenmiştir.

 

 

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir