Aksaray: Hacı Ali Paşa Camii

Hacı Ali Paşa Camii; Aksaray’ın Ortaköy İlçesi, Şehit Erdem Kapan Caddesi üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Üzerindeki kitabesine göre Sultan II. Abdülhamid’in ser-kürenâ (başmabeynci)si Ortaköylü Hacı Ali Paşa tarafından
1320 / 1902 yılında yaptırılmıştır. “Merkez Camii” olarak da bilinmektedir. Kare planlı ve tek kubbelidir. 16.60 X 13.00 m. ölçülerindedir. Düzgün kesme taş malzemeden inşa edilmiştir. Kuzeyinde son cemaat yeri, kuzeybatısında minaresi vardır. Sağlam olup ibadete açıktır.

Caminin cepheleri sade olup süsleme bulunmamaktadır. Güney ve batı cephelerde ikişer adet, doğu cephede ise üç tane düz lentolu pencere iç mekanı aydınlatmaktadır. İç mekan, beden duvarlarına oturan ve tromp geçişli bir kubbe ile örtülmektedir. Kubbe sekizgen bir kasnağa oturmaktadır. Son cemaat yeri ise sonradan ilave edilmiş üç kubbe ile örtülmüştür.

Caminin minaresi kuzeybatı köşededir. Kare kaide iki renkli düzgün kesme taş malzemeden yapılmıştır. Pabuç kısmının köşeleri pahlanmıştır. Çokgen gövde ve tek şerefeli gövde sonradan ilave edilmiştir. Yapıya kuzeyindeki sivri kemerli üç açıklık ve batı cephedeki düz lentolu kapı ile son cemaat yerine girilmektedir. Mekan doğu-batı yönünde uzanan dikdörtgen bir şekle sahiptir. Son cemaat yeri ise sonradan ikiye bölünmüştür. Güneybatı köşede minareye çıkışı sağlayan yuvarlak kemerli kapı görülmektedir.

Kıble duvarının ortasındaki mihrap iki yandaki tromp kemerlinin oturduğu plasterlere oturan bir sivri kemer içine alınmıştır. sivri kemerli alan niş hariç boş yer kalmayacak şekilde bezenmiştir. Bu süslemeler 1967 yılından kalmadır. Güneybatı köşedeki minber ahşap malzemeden olup sonradan eklenmiştir

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir