Akciğer Zarı Kanseri Nedir, Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Çevre faktörleriyle direkt ilgili bir hastalık olan Akciğer Zarı Kanseri (Mezotelyoma), akciğer zarlarının habis hastalığıdır. Akciğer ile göğüs kafesi arasındaki boşlukta sıvı birikintilerinin oluşmasıyla veya zarların kalınlaşmasıyla başlar.

Haber Merkezi / Akciğer Zarı Kanseri’nin ortaya çıkmasındaki en büyük rol ise sanayide kullanılan asbesttir. Türkiye’ de yılda en az 500 kişide görülmektedir. Bu sıklığın sebebi de asbestin Anadolu’ nun birçok yöresinde bulunması ve halkımız tarafından bilinçsizce kullanılmasına bağlanılabilir.

Asbest köylerde evleri badana yapmak için veya küçük çocuklarda pudra yerine kullanılırlar. Bazı yörelerde ise bebekler, höllük toprağı olarak bilinen ısıtılmış asbestle sarılmaktadır. Bu da bebeklerin Mezotelyoma ve solunum rahatsızlıklarına yakalanmalarına yol açmaktadır.

Birçok hastada ise herhangi bir asbest veya erionit maruziyeti bulunmaz. Ailesel yatkınlık bildirilmiştir.

Asbest maruziyeti çeşitli meslek dallarında da ( fren balataları, ısı yalıtımında, tesktil sanayisi…) görülmektedir. Asbestin sanayide kullanılması yasaklandıktan sonra hastalıkta belirgin azalma görülmüştür.

İlginç olan bir nokta ise Mezotelyomaya ait beliti ve bulguların asbest maruziyetinden sonra 20 ila 50 yıl içinde ortaya çıkabilmesidir.

Mezotelyoma (Akciğer Zarı Kanseri) belirtileri neler?

Akciğer zarı tümörleri; göğüs ağrısı ve nefes darlığı ile belirti verir. Olguların yüzde 95’inde başlangıçta akciğer zarında sıvı mevcuttur. Öksürük, kilo kaybı ve ateş görülebilir.

Tümörün büyümesi ile plevral zar arasındaki boşluk tamamen kaybolur. Akciğer tamamen tümöral doku ile çevrelenir ve çalışamaz duruma gelir.

Yutma güçlüğü, tümörün sinirler üzerine baskı yapması nedeniyle ses kısıklığı, kalp zarında sıvı toplanması, kafada ödem ve ağır nefes darlığı oluşması durumunda acil müdahale gerekir.

Hastalık belirtileri dayanılmaz ağrılara neden olur. Tümörün ilerlemesi ile nefes darlığı ve ağrının dozu artar. Akciğer zarını zırh gibi saran tümör, akciğerin hareketlerini sınırlar.

Akciğer Zarı Kanseri (Mezotelyoma) risk faktörleri nedir?

Akciğer zarı kanseri ile ilgili yapılan araştırmalara göre en önemli risk faktörü asbeste maruz kalınmasıdır. Asbest günümüzde izolasyon malzemeleri, ses ve ısı yalıtım malzemeleri gibi birçok yerde kullanılan yaygın maddelerin başında geldiği için bu işlerde çalışan kişilerin gerekli önlemleri almaması beraberinde bu hastalığı getirebilir. Son zamanlarda yapılan araştırmalar sonucunda SV ismi verilen virüsün de bu hastalığa sebep olabileceği saptanmıştır.

Akciğer Zarı Kanseri (Mezotelyoma) komplikasyonları nedir?

Akciğer zarı kanseriyle birlikte akciğer zarlarının aşırı kalınlaşması ve bası ile boğazda ağrı, yutkunma güçlüğü, boyun ve yüzde şişkinlik oluşmaya başlar. Malin etki ile katabolik süreç artar ve vücut tüm enfeksiyonlara karşı kendini koruyamaz.

Doktor randevusu öncesi neler yapılmalıdır?

Akciğer zarı kanseri belirtilerini uzun yıllar saklayabilen bir hastalıktır. Ama bu hastalığın tedavisinde erken teşhis çok önemlidir. Bu yüzden belirtilerin sıklaşması ve geçici olmaması durumunda hemen bir doktora görünmekte fayda vardır.

Akciğer Zarı Kanseri (Mezotelyoma) tetkik yöntemleri nelerdir?

Belirtiler sonucu kontrol için hastaneye gelen hastanın göğsünün hasta tarafının diğerine göre küçülmüş olduğu ve omuz tarafınında düşük durduğu saptanmıştır. Sıvının toplandığı akciğer zarı akciğeri sararak kalınlaşmasına neden olur. Oluşmuş olan sıvı enjektör yardımı ile alınarak incelenir. Sıvıda tümör hücrelerinin görülmesi durumunda akciğer zarı kanseri tanısı konulabilir ancak kesin sonuç için biyopsiye ihtiyaç vardır.

Akciğer Zarı Kanseri (Mezotelyoma) tedavi yöntemleri nelerdir?

Biyopsinin ve akciğer zarı kanseri tanısının konulmasının ardından tedavi planlaması yapılmalıdır. Hastalığın türüne göre tedavi şeklide değişiklik göstermektedir. Sarkomatöz ve mixt görülen hastalarda kemoterapi ve radyoterapi uygulanırken, epitelyal görülen hastalarda cerrahi tedavi seçeneği uygulanabilir. Fakat sonrasında hastaya kemoterapi ve radyoterapi de uygulanmalıdır.

Akciğer Zarı Kanseri (Mezotelyoma) yaşam stili önerileri

Akciğer zarı kanseri tedavisinden sonra akciğer için faydalı besinler ile kaliteli ve sağlam bir şekilde beslenerek vücudun bağışıklık sistemi güçlü tutulmalıdır. Sigara kesinlikle kullanılmamalıdır. Hastalık süresince ve sonrasında hastanın moralinin yüksek tutulması tedavi süreci kadar önemlidir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir