Akciğer Nodülleri Nedir, Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Genç yaş grubunda da görülebilen ve daha çok yuvarlak ya da oval görünümde, akciğer içerisinde yer alan, leke olarak da bilinen lezyonlara Akciğer Nodülleri denir. İyi huylu ve kötü huylu nodüller olmak üzere ikiye ayrılır. 

Haber Merkezi / Akciğer Nodülleri genellikle göğüs grafisinde görülebilmek için en az bir santimetre büyüklüğünde olmalıdır. Akciğer Nodülleri oldukça yaygındır. Sigara içen 50 yaşın üzerindeki insanların yaklaşık yarısında Akciğer Nodülü’ne rastlanır.

Akciğer Nodülleri belirtileri nedir?

Nodüller daha çok geçmeyen uzun süreli öksürük ve kanlı balgam halleriyle kendini gösterebilir. Ayrıca geçmişe dayalı verem öyküsü durumlarından sonra da oluşabilir (tüberkülom). Hastalık kimi zamanda hiç belirti göstermeyebilir. Bu nedenle en az 6 ayda bir uzman kontrolüne gitmek gerekir.

Akciğer Nodülleri nedenleri nedir?

Habis nodüllerin en büyük nedenlerinden biri sigara kullanımıdır. Ancak sigara içmeyen hastalarda da görülebilir. Nodüllerin başka bir organdan sıçrayarak oluşması da en çok bilinen sebeplerdendir. Mesleki koşullar, seyahat ve daha önce yaşanmış olan tüberküloz hastalıkları da tetikleyici olabilir.

Akciğer Nodülleri risk faktörleri nedir?

Hastanın yaşı, daha önce geçirmiş olduğu hastalıklar, aile ve yakın akrabalarından daha önce bu akciğer kanseri ya da benzeri akciğer hastalıkları öyküsü olanlar, sigara, alkol, stres, psikolojik travmalar, kalp damar hastalıkları olanlar, kronik rahatsızlıkları olup ilaç kullananlar, kan damarlarında anormallikler bulunanlar, romatoid artrit durumu olanlar risk grubunda yer almaktadır.

Akciğer Nodülleri komplikasyonları nedir?

İyi huylu olanlarda, uzman tarafından antibiyotik tedavisi yapılabilir ve ameliyata gerek görülmeyebilir. Ancak kötü huylu olanlarda mutlaka patalojik inceleme yapılmalı ve gerekli durumlarda cerrahi tedavi gerçekleştirilmelidir. Sonrasında yaşam koşulları, sigara kullanımı ve farklı risk faktörlerine bağlı olarak, hastalık tekrar devam edebilir ya da başka organlara sıçrayabilir.

Doktor Randevusu öncesi neler yapılmalıdır?

Sürekli devam eden öksürük hali, kanlı balgam ya da nefes darlığı gibi durumlarda vakit kaybetmeden mutlaka bir uzmana başvurulması gerekmektedir. Hastalığın teşhis ve tedavisi için erken tanı çok önemlidir.

Akciğer Nodülleri tetkik yöntemleri nelerdir?

Akciğerde oluşan nodülün kesin tanısı bronkoskopi veya transtorasik biyopsi yapılarak anlaşılır. Kötü huylu olduğu düşünülen nodüller, ameliyatla alındıktan sonra patalojik incelemeye gönderilir. Buna göre kesin bir sonuç elde edilir. Ayrıca muayene sırasında hastanın yaşı, sigara kullanıyorsa ne kadar süredir kullandığı, aile veya akrabalar arasında nodül yada akciğer kanseri vakasının yaşanıp yaşanmadığı da araştırılmalıdır.

Akciğer Nodülleri tedavi yöntemleri nelerdir?

İyi huylu nodüllerde genel olarak herhangi bir tedaviye gerek görülmeyebilir ya da uzman tarafından ilaç tedavisi uygulanabilir. Ancak kanser yani kötü huylu olduğu düşünülen nodüller operasyon ile alınıp patolojik incelemeye gönderilir, sonuca göre uzman tarafından bir tedavi yöntemi belirlenir ve belli periyotlarla hastanın kontrolleri yapılır.

Akciğer Nodülleri yaşam stili önerileri

Mümkün olduğunca sigara ve alkolden uzak durmak, egzersiz, yürüyüş, spor yapmak, stresten uzak durmak, sağlıklı beslenmek ve bağışıklık sistemini güçlü tutmak, yoğun üzüntü halinden uzak durmak, akciğer nodüllerinin oluşma riskini azaltır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir