Ağrılı İdrar Nedir, Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Ağrılı idrar, bir diğer adıyla ‘’Dizüri’’ kısaca idrar yaparken ağrı hissetmek olarak tanımlanabilir. Ağrı genellikle idrarın mesaneden çıkış noktasına ulaşırken geçtiği idrar kanallarında meydan gelmektedir.

Herkesin karşılaşabileceği sık yaşanan şikayetlerdendir. Fakat kadınlarda görülen idrar yolu enfeksiyonlarında en sık görülen belirtiler arasında gelmektedir. İdrar yollarında oluşan enfeksiyon sonucu gelişen ağrılı idrar, erkeklerde de sıklıkla görülür.

Dizürinin Nedenleri Nelerdir?

Ağrılı şekilde idrara çıkmaya birçok faktör sebep olabilmektedir. Bu faktörler arasında sık şekilde karşılaşılanlar;

Mesane taşları; mesane taşlarının idrar yollarında oluşturduğu enfeksiyon kaynaklı olarak idrar yapma sırasında oluşan ağrılar. Bu enfeksiyon cinsel yolla kolay şekilde bulabilir.

Sistit; mesanede oluşan enfeksiyondur. Özellikle idrara çıkma esnasında şiddetli ağrılara sebep olur. Bu enfeksiyon cinsel yolla kolay şekilde bulabilir.

Böbrek taşları

Mantar enfeksiyonu

Prostat sorunları; büyüme gösteren prostat idrarın akışını engellemeye, tahrişlere ve ağrılara sebep olur. Özellikle ilerleyen yaşlarda meydana gelen prostat sorunundan kaynaklı olarak birçok erkekte dizüri hastalığı da yaşamaktadır.

Tıbbi işlemler; idrar yolları için uygulanmış olan bazı işlemler sonucunda idrar yolları iltihaplanması oluşur ve ağrılı idrara çıkma kaçınılmaz bir hal alır.

İdrar yolarında oluşan daralmalar; hastanın başından geçmiş olan belli başlı travmalar ve devamlı olarak enfeksiyon kapılması idrar yollarında daralmalara sebep olur ve ağrılı idrara çıkma kaçınılmaz bir hal alır.

Coli bakterisi; bakteri kalın bağırsaktan idrar yollarına inebilen bir bakteridir. İdrar yollarından şiddetli ağrılara ve enfeksiyona sebep olur.

Peki ne zaman doktora gitmek gerekir:

İdrar yaparken yaşanan ağrı geçmiyorsa

İdarda kan varsa

Penis yahut vajinadan akıntı geliyorsa

Vücut ateşi yüksekse

Sırt ve kanat bölgelerinde ağrı hissediliyorsa

Böbrek yahut mesane taşı düşürülüyorsa

Ağrılı idrarın risk faktörleri nedir?

Böbrek taşları, mesane taşları, idrar yolu enfeksiyonları, sistit, menopoz, kadın cinsiyeti ve hamilelik ağrılı idrarda risk faktörü oluşturmaktadır.

Ağrılı idrarın komplikasyonları nedir?

Temelde enfeksiyonlar sonucu ortaya çıkan ağrılı idrarda en büyük komplikasyonlar arasında böbrek hasarları gelmektedir. Tedavi edilmediğinde ciddi böbrek hastalıklarına yol açmaktadır. Hamile kadınlarda görülen ağrılı idrarla birlikte düşük riski veya erken doğum gibi komplikasyonlar meydana gelmektedir.

Ağrılı idrarın tetkik yöntemleri nelerdir?

Ağrılı idrar şikayetler ve birtakım testler sonucunda teşhisi kolay konulan hastalıklar arasında gelmektedir. İdrar testi ve idrar kültürü ile kolaylıkla sonuca ulaşılır. İdrar testinde ağrılı idrara yol açan bakterilere bakılır ve uygun tedavi belirlenir.

Ağrılı idrarın tedavi yöntemleri nelerdir?

Ağrılı idrarın tedavisinde öncelikle ağrılı idrara sebep olan hastalıklar tedavi edilmelidir. Yapılan testlerle ağrılı idrara neden olan bakteriler ortaya çıkarılır. Buna göre ilaç tedavisi uygulanır. Genellikle antibiyotik ilaçlarla birkaç gün içinde belirtiler ortadan kaybolmaya başlar. Bunun yanında bakterilerin vücuttan atılmasını kolaylaştırmak için bol bol su tüketilmesi gerekmektedir. Karnın alt kısmına sıcak su torbası ile ılık kompres yapılabilir.

Ağrılı idrar hastaları için yaşam stili önerileri

Ağrılı idrarda doktorun verdiği ilaç tedavisinin yanında bol su tüketilmelidir. Kişisel temizlik çok önemlidir. Enfeksiyonların sebep olduğu ağrılı idrardan kurtulmak ve önlem almak için günlük olarak iç çamaşırı değiştirilmeli ve pamuklu çamaşırlar tercih edilmelidir. Bunun yanında genital bölgenin temizliğine de ayrıca özen gösterilmelidir. Islak mendil kullanılmamalı su ile temizliği sağlanmalıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir